5411…

Wij zijn acht fietsers die (st)rijden tegen kanker.  Allen werken we voor de lokale politie Vilvoorde-Machelen.  5411 is ons zonenummer, maar eveneens een fietsverzet … en nu dus ook de naam van ons team.

Samen duizend kilometer afleggen en 5411 euro inzamelen voor Kom op tegen kanker, is ons doel. 

Natuurlijk houden we van fietsen en ieder van ons heeft zijn of haar motivatie om mee te trappen.  Maar wat ons bindt, is dat we politiemensen zijn, met een hart voor onze gemeenschap.

De 1000 kilometer van Kom op tegen kanker is voor de politiezone VIMA én al haar medewerkers een kans om een vriendelijk, sociaal bewogen gelaat te tonen.  Een kans die we met beide handen grijpen.

Samen kunnen we kanker verslaan!

De lokale politie van Vilvoorde – Machelen start op 13 december met haar project “Diefstallen gewapenderhand in warenhuizen”.

Voor het vijfde jaar op rij wordt een exclusieve ploeg ingezet. Dit project past volledig in de strategische en operationele doelstellingen van het zonaal veiligheidsplan.

Diefstallen gewapenderhand zijn diefstallen gepleegd met geweld of bedreiging en de afpersingen, voor zover wapens of op wapens gelijkende voorwerpen worden gebruikt of getoond, of indien de dader doet geloven dat hij gewapend is of dat door hem gebruik gemaakt wordt van weerloosmakende of giftige stoffen.

De exclusieve ploeg zal tijdens de openingsdagen van de winkels ontradend patrouilleren en extra alert zijn voor verdachte gedragingen.

Wij vragen de bevolking om verdachte situaties onmiddellijk te melden op het nummer 02/2533333 van de lokale politie of het nummer 101 voor dringende tussenkomsten.

Bij heel wat woninginbraken zijn de daders gelegenheidsinbrekers. Ze hebben geen bepaalde woning op het oog, maar kijken waar ze gemakkelijk kunnen toeslaan. Woningen waarvan de bewoners duidelijk niet thuis zijn, vinden ze aantrekkelijk en dit zeker als er ramen of deuren open staan. Controleer daarom altijd voor het vertrek of alle ramen en deuren goed zijn afgesloten. In de donkere wintermaanden zien we elk jaar een toename van deze feiten.

De preventiecel van de lokale politie Vilvoorde-Machelen neemt dan ook deel aan de nationale campagne rond inbraakpreventie: ‘1 dag niet, een dag zonder woninginbraken’. In het kader van deze actie organiseert de preventiecel een wedstrijd om het beveiligingsadvies te promoten.

Iedereen die een beveiligingsadvies aanvraagt tussen 1 december 2014 en 28 februari 2015 maakt kans op een nuttige prijs. Vul ook het wedstrijdformulier volledig in en bezorg het aan de preventiecel. De hoofdprijs is een waardebon van 250 euro voor werken uitgevoerd door een slotenmaker. Andere prijzen zijn ook waardebons, tijdschakelaars en veiligheidssloten.

Het wedstrijdformulier kan je hier downloaden of afhalen in elk wijkcommissariaat van de politiezone. Het formulier is ook te verkrijgen op aanvraag via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Voor meer informatie over de wedstrijd of de actie ‘1 dag niet’, contacteer de preventiecel van de lokale politie Vilvoorde-Machelen. Tel: 02/255.72.43, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of surf naar www.1dagniet.be.

Naar aanleiding van "1 dag niet" op 11 december werd gestreefd naar 1 dag zonder woninginbraken. Door een intensieve inzet gedurende 24 uur van extra ploegen en een grote controleactie, is de teller van het aantal woninginbraken op 0 blijven staan. Tijdens de nacht van zondag 14 op maandag 15 december werd een ramkraak gepleegd op de Makro in Machelen. Multimedia werd buit gemaakt. De lokale recherche voert het verder onderzoek.

Project woninginbraken 2014 - 2015

De lokale politie van Vilvoorde – Machelen start op 3 november met haar project “woninginbraken”.

Voor het vijfde jaar op rij wordt een bijkomende exclusieve ploeg ingezet. Op basis van een evaluatie van de voorbije jaren wordt beslist om deze ploeg gedurende vier maanden in te zetten in Diegem en Koningslo. Dit project past volledig in de strategische en operationele doelstellingen van het zonaal veiligheidsplan.

De exclusieve ploeg zal ontradend patrouilleren en op geregelde tijdstippen en welbepaalde plaatsen controles uitvoeren.

Wij vragen de bevolking om verdachte situaties onmiddellijk te melden op het nummer 02/2533333 van de lokale politie of het nummer 101 voor dringende tussenkomsten.

In november hebben wij 1113 interventies afgehandeld. Boven de reguliere werking werden nog 50 extra patrouilles voorzien in kader van straatcriminaliteit, jongerenoverlast en autocriminaliteit. In totaal werden 100 personen van hun vrijheid beroofd. In 46 gevallen was dit ingevolge het plegen van een misdrijf. Daarvan werden 8 personen ter beschikking gesteld van het parket en werden 2 anderen rechtstreeks naar een gevangenis gevoerd.

Sinds 1 oktober 2014 werd in onze politiezone uit 47 auto’s gestolen. Opvallend gegeven is dat het vaak auto’s zijn van het merk BMW. De middenconsole met geïntegreerde GPS wordt uit de auto’s gehaald. De meeste diefstallen worden gepleegd in Koningslo. De teller voor deze specifieke diefstallen staat op 21.    

De verdachten zouden opereren in drie ploegen: één ploeg komt op verkenning, een tweede ploeg haalt de middenconsole weg en verbergt deze in de onmiddellijke omgeving en een derde ploeg komt de uiteindelijk buit later ophalen. De verdachten zouden zich vaak verplaatsen met gehuurde auto’s.

Ondanks de specifieke modus operandi en buit geven wij graag volgende preventietips mee:

  • Parkeer je wagen steeds op een goed zichtbare en verlichte plaats;
  • Neem waardevolle voorwerpen en boorddocumenten uit de wagen;
  • Sluit steeds zorgvuldig je wagen af;
  • Laat je GPS of laptop zeker niet achter in de wagen.

Wij vragen de bevolking om verdachte situaties onmiddellijk te melden op het nummer 02/2533333 van de lokale politie of het nummer 101 voor dringende tussenkomsten.